Dieta dla biegacza

Skoro amatorsko biegać może niemal każdy, rozsądne wydawać by się mogło również założenie, że bieganie nie wymaga jakiejś specjalnej diety. Niestety nie ma tak łatwo. Nie chodzi jednak bynajmniej o to, by w szale gubienia kilogramów biegać po kilka kilometrów dziennie i jeść wyłącznie sałatę. Tak się nie da. Biegacze muszą jeść, by mieć siłę do kolejnych treningów. Dla wielu pocieszające jest to, że biegając, mogą jeść więcej, ponieważ kalorie spalają w czasie wysiłku. Nie oznacza to jednak, że można opychać się dowolną ilością słodyczy i popijać napojami gazowanymi. Biegający powinni zwracać uwagę na to, co jedzą, ponieważ wiele pierwiastków traconych jest z potem. Poza tym po tak intensywnym wysiłku konieczne jest dostarczenie organizmowi swoistego paliwa do regeneracji. Chodzi przede wszystkim o białko i węglowodany. Pomagają one wzmacniać mięśnie i kości, budować kondycję oraz zadbać o utrzymanie formy. Niemal idealnym źródłem tych pierwszych są jajka. Sprawdzą się jednak także produkty mleczne. Węglowodany w znacznych ilościach znajdują się w produktach zbożowych. Należy szukać przede wszystkich tych pełnowartościowych, w których dominują węglowodany złożone. Rodzaj makaronu, pieczywa czy ryżu ma znaczenie. Najlepiej wybierać wersje pełnoziarniste. W przypadku biegających i zarazem intensywnie się odchudzających powszechne jest ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów. To błąd, ponieważ bez nich proces trawienia nie ma szansy zachodzić prawidłowo. Są one bowiem niezbędne do przyswajania chociażby witamin z pożywienia. Tutaj jednak także jakość ma znaczenie. Warto stawiać na nienasycone kwasy tłuszczowe. Źródłem cennych i zarazem zdrowych tłuszczów są chociażby ryby czy orzechy. Zwłaszcza o tych ostatnich warto pamiętać, ponieważ wspomagają układ nerwowy, ale działają korzystnie także w regulowaniu pracy układu krwionośnego. Zawarty w nich magnez działa cuda w regenerowaniu mięśni. A w życiu biegacza jest to bezcenne. Szczególnie polecane są migdały, orzechy ziemne i włoskie. Warto skomponować sobie smaczną kompozycję płatków śniadaniowych. Powinny znaleźć się w nich produkty zbożowe, owoce oraz właśnie orzechy. Na mięśnie pomagają również witaminy, wśród których szczególnie pomocna jest witamina C. Podawana na przeziębienie, wzmacnia odporność także u osób biegających. Najlepiej przyjmować ją w postaci naturalnej, a zatem jedząc cytrusy. Jeżeli będą stałym elementem jadłospisu, ból po treningu stanie się na pewno bardziej znośny. Owoce mają w sobie dodatkowo błonnik oraz przeciwutleniacze. Są to elementy niezbędne do zachowania równowagi wszystkich procesów, zachodzących w organizmie człowieka. W przypadku biegających z ich pomocą przyspiesza się regenerację. Jak widać, dieta osób aktywnych wcale nie jest skomplikowana. Nie trzeba kupować rzadko dostępnych i drogich produktów. Wystarczą te powszechnie dostępne w Polsce, czasami pochodzące nawet z własnego ogródka. Jednak biegający muszą pamiętać, że bez odpowiedzialnie skomponowanego jadłospisu, nie uda im się zbudować kondycji i mocnego zdrowia.