Skoro amatorsko biegać może niemal każdy, rozsądne wydawać by się mogło również założenie, że bieganie nie wymaga jakiejś specjalnej diety. Niestety nie ma tak łatwo. Nie chodzi jednak bynajmniej o to, by w szale gubienia kilogramów biegać po kilka kilometrów dziennie i jeść wyłącznie sałatę. Tak się nie da. Biegacze muszą jeść, by mieć siłę do kolejnych treningów. Dla wielu pocieszające jest to, że biegając, mogą jeść więcej, ponieważ kalorie spalają w czasie wysiłku. Nie oznacza to jednak, że można opychać się dowolną ilością słodyczy i popijać napojami gazowanymi. Biegający powinni zwracać uwagę na to, co jedzą, ponieważ wiele pierwiastków traconych jest z potem. Poza tym po tak intensywnym wysiłku konieczne jest dostarczenie organizmowi swoistego paliwa do regeneracji. Chodzi przede wszystkim o białko i węglowodany. Pomagają one wzmacniać mięśnie i kości, budować kondycję oraz zadbać o utrzymanie formy. Niemal idealnym źródłem tych pierwszych są jajka. Sprawdzą się jednak także produkty mleczne. Węglowodany w znacznych ilościach znajdują się w produktach zbożowych. Należy szukać przede wszystkich tych pełnowartościowych, w których dominują węglowodany złożone. Rodzaj makaronu, pieczywa czy ryżu ma znaczenie. Najlepiej wybierać wersje pełnoziarniste. W przypadku biegających i zarazem intensywnie się odchudzających powszechne jest ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów. To błąd, ponieważ bez nich proces trawienia nie ma szansy zachodzić prawidłowo. Są one bowiem niezbędne do przyswajania chociażby witamin z pożywienia. Tutaj jednak także jakość ma znaczenie. Warto stawiać na nienasycone kwasy tłuszczowe. Źródłem cennych i zarazem zdrowych tłuszczów są chociażby ryby czy orzechy. Zwłaszcza o tych ostatnich warto pamiętać, ponieważ wspomagają układ nerwowy, ale działają korzystnie także w regulowaniu pracy układu krwionośnego. Zawarty w nich magnez działa cuda w regenerowaniu mięśni. A w życiu biegacza jest to bezcenne. Szczególnie polecane są migdały, orzechy ziemne i włoskie. Warto skomponować sobie smaczną kompozycję płatków śniadaniowych. Powinny znaleźć się w nich produkty zbożowe, owoce oraz właśnie orzechy. Na mięśnie pomagają również witaminy, wśród których szczególnie pomocna jest witamina C. Podawana na przeziębienie, wzmacnia odporność także u osób biegających. Najlepiej przyjmować ją w postaci naturalnej, a zatem jedząc cytrusy. Jeżeli będą stałym elementem jadłospisu, ból po treningu stanie się na pewno bardziej znośny. Owoce mają w sobie dodatkowo błonnik oraz przeciwutleniacze. Są to elementy niezbędne do zachowania równowagi wszystkich procesów, zachodzących w organizmie człowieka. W przypadku biegających z ich pomocą przyspiesza się regenerację. Jak widać, dieta osób aktywnych wcale nie jest skomplikowana. Nie trzeba kupować rzadko dostępnych i drogich produktów. Wystarczą te powszechnie dostępne w Polsce, czasami pochodzące nawet z własnego ogródka. Jednak biegający muszą pamiętać, że bez odpowiedzialnie skomponowanego jadłospisu, nie uda im się zbudować kondycji i mocnego zdrowia.
Dieta dla biegacza
Źródło: wygodatravelgroup.pl